Thursday, August 25, 2016

Warih Homestay - Part II : Pemasangan Celcom Home Fibre Broadband

Warih-Homestay-Kontraktor-Celcom-Buat-Persediaan-Awal
Warih-Homestay-Kontraktor-Celcom-Buat-Persediaan-Awal
Assalamualaikum kepada pengunjung Warih Homestay. Semoga anda semua sentiasa Luar Biasa Hebat & Ceria.  Baiklah, pada artikel yang lepas saya dah ceritakan tentang pendaftaran Celcom Home Fibre Broadband.

Kali nih saya nak kongsikan tentang
pemasangan pada tarikh yang dijanjikan iaitu 22 Ogos 2016. Appointment saya adalah pada sebelah petang kira-kira jam 2.30pm. Saya memang amik cuti hari tuh sebab nak uruskan hal pertukaran geran tanah kampung di Pejabat Tanah Port Dickson pada sebelah paginya.
Warih-Homestay-Kontraktor-TM-Pasang-Kabel-Fibre
Warih-Homestay-Kontraktor-TM-Pasang-Kabel-Fibre
Dipendekkan cerita, selesai jer urusan tuh, saya bergegas balik ke Serdang dan sampai kira-kira jam 2.20 pm. Saya mesti punctual sbb takmo orang tunggu saya. Then dalam kol 2.45pm kontraktor Celcom pun sampai dan terus dia melakukan persediaan yang sepatutnya.
Warih-Homestay-Semua-Sedang-Khusyuk-Buat-Configuration
Warih-Homestay-Semua-Sedang-Khusyuk-Buat-Configuration
Dalam 15 minit lepas tuh, kontraktor TM plak datang. Baru saya tahu, rupa-rupanya mereka datang untuk test connectivity dan pasang modem sementara di pihak Celcom plak supply router dan buat configuration.
Warih-Homestay-Kontraktor-Reset-Router-Untuk-Test-Semula
Warih-Homestay-Kontraktor-Reset-Router-Untuk-Test-Semula
Once diorang dapat detect yang line fibre tuh 'hidup', tugas kontraktor TM dah selesai...sonang yo kojo diorang rupo ea...So tinggal lah kontraktor Celcom teruskan tugasan dia untuk setup router, test internet speed dan ajar sey untuk tukar password waipai...
Warih-Homestay-Tengah-Recheck-Configuration
Warih-Homestay-Tengah-Recheck-Configuration
Warih-Homestay-Tak-Boleh-Akses-Wifi
Warih-Homestay-Tak-Boleh-Akses-Wifi
Beberapa kali gak trai tak dapat connect. Pastuh dia reboot router tuh dan ejas tah apa tah kat dalam page configuration tuh....baru ok.

Saya pun try page Google, bleh masuk. Try plak Ookla Speed Test....rezat dia dapat dekat-dekat 9 Mbps...kira ok lah kan...
Warih-Homestay-SpeedTest.Net
Warih-Homestay-SpeedTest.Net
Warih-Homestay-SpeedTest TM
Warih-Homestay-SpeedTest TM
 
Warih-Homestay-SpeedTest Celcom
Warih-Homestay-SpeedTest Celcom
Warih-Homestay-Kontraktor-Celcom-Dah-Selesai-Tugasan
Warih-Homestay-Kontraktor-Celcom-Dah-Selesai-Tugasan
Alhamdulillah, semuo ea solosai dekat2 kol 4.40 gak....sey pun sign dokumen yang dio bagi dan kontraktor tuh bagitau yang dalam tempoh seminggu nih kalau ada apa-apa masalah bleh call henset dia. Lopeh seminggu, kono call Celcom Helpdesk....ooo cenggitu yek...takpa lah...janji rock...
Warih-Homestay-Celcom-Home-Fibre-Broadband-Siap-Beroperasi
Warih-Homestay-Celcom-Home-Fibre-Broadband-Siap-Beroperasi
Saya semakin menghitung hari untuk membuka Warih Homestay kepada tempahan pada 01 September 2016...In Shaa Allah.....

No comments:

Post a Comment